Ex Libris

Vitajte na stránkach mojej zbierky Ex Libris. Postupne budem pridávať všetky svoje Ex Librisy, PéEfky a iné drobné grafiky. Nechajte sa inšpirovať majstrovstvom grafikov, ktorí vytvorili tieto malé umelecké diela! Ak chcete doplniť alebo opraviť autorov, resp. niečo doplniť, neváhajte a napíšte mi.

12 októbra 2022

EX LIBRIS 0060


TEXT:            EXLIBRIS MARIO DE FILIPIS
VLASTNÍK:  MARIO DE FILIPPIS
GRAFIK:       MARIA ELISA LEBORONI
SIGNATÚRA: -
PODPIS:        áno
ROK:             1978
TECHNIKA:  X2 - drevoryt
FARBY:         červená, ružová
ROZMER:     100x70 (129x99)
REVERZ:      Leboroni 1978
POČET:          -
ZNAČENIE:  Leboroni 78

TAGY:
 dážď - dom - dáždnik - kreslo - strom - kvet - jedlo





VLASTNÍK: MARIO DE FILIPPIS - taliansky zberateľ ex libris z Arezza. Jeho zbierka pozostáva z približne 150.000 kusov ex libris a cca 13.000 je s jeho menom. Zaradil sa tým do Guinnessovej knihy rekordov.

GRAFIK: MARIA ELISA LEBRONI, talianska grafička. Vyštudovala Akadémiu výtvarných umení v Perugii. Vyše šesťdesiat rokov sa zaujíma o rytie so špecializáciou na drevorez. Dnes je jednou z najvýznamnejších umelkýň v tejto oblasti a jednou z mála na svete, ktorá vytvára polychromatické drevoryty. V priebehu rokov sa zúčastnila viac ako dvestopäťdesiatich kolektívnych výstav a asi osemdesiatich samostatných výstav po celom svete. Jej diela sú v Múzeách moderného umenia v New Yorku, Paríži, Moskve, Madride, v Moderna Museet v Štokholme, v galérii Uffizi vo Florencii, vo Vatikánskej galérii moderného umenia v Ríme a v mnohých ďalších po celom svete. Maria Elisa Leboroni získala množstvo ocenení a čestných uznaní v Taliansku aj v zahraničí a v roku 1981 otvorila svoje umelecké typografické štúdio s názvom Xilocart.

INFO: CASA DOLCE CASA - z taliančiny v preklade "môj dom, môj hrad", presnejšie do angličtiny "Home, sweet home" - Domov, sladký domov.