Ex Libris

Vitajte na stránkach mojej zbierky Ex Libris. Postupne budem pridávať všetky svoje Ex Librisy, PéEfky a iné drobné grafiky. Nechajte sa inšpirovať majstrovstvom grafikov, ktorí vytvorili tieto malé umelecké diela! Ak chcete doplniť alebo opraviť autorov, resp. niečo doplniť, neváhajte a napíšte mi.

12 októbra 2022

EX LIBRIS 0059


TEXT:              EX LIBRIS 50. VÝROČIE ZVÄZU SLOVENSKÝCH FILATELISTOV
VLASTNÍK:    ZVÄZ SLOVENSKÝCH FILATELISTOV
GRAFIK:         IGOR BENCA
SIGNATÚRA:  -
PODPIS:           -
ROK:                17.5.2019
TECHNIKA:   ?
FARBY:           modrá
ROZMER:       86x42 (119x85)
REVERZ:        -
POČET:           1000
ZNAČENIE:   *000658

TAGY:
 známka - pošta - lastovička - logo - pečiatka

PF1







VLASTNÍK: ZVÄZ SLOVENSKÝCH FILATELISTOV - Zväz slovenských filatelistov (ZSF) je podľa svojich stanov "otvoreným záujmovým združením filatelistov Slovenskej republiky". Podľa rovnakého zdroje je cieľom ZSF "pomoc pri rozvíjaní záujmov zberateľov poštových známok, celistvostí, celín, pečiatok a ďalších predmetov filatelistického záujmu, rozširovanie poznatkov o filatelii a jej propagácia." Zväz tiež "rozvíja filateliu ako kultúrnu záujmovú činnosť v súlade s príslušnými právnymi predpismi na zásadách demokracie, morálky a humanizmu."

Vo Zväze slovenských filatelistov sú združené fitatelistické kluby v Bratislave (22), západoslovenskom (27), stredoslovenskom (27) a východoslovenskom regióne (18)." V roku 2007 mal Zväz 2066 členov, ich počet však od roku 1993 klesá.

Podľa svojich stanov je Zväz slovenských filatelistov "nástupníckou organizáciou Zväzu československých filatelistov na základe uznesení ustanovujúceho zjazdu ZSF v roku 1969 i uznesení zjazdu Federácie českých a slovenských filatelistov pri zániku filatelistickej federácie v roku 1989." Od roku 1993 je ZSF členom Federácie európskych filatelistických asociácií (FEPA) a členom Svetovej filatelistickej organizácie (FIP).

https://sk.wikipedia.org/wiki/Zv%C3%A4z_slovensk%C3%BDch_filatelistov

GRAFIK: IGOR BENCA - (*1958) slovenský maliar a vysokoškolský pedagóg. V roku 1973-1977 študoval na gymnáziu, 1981-1987 na Vysokej škole výtvarných umení, odbor grafika. V roku 1999 sa habilitoval na docenta. V rokoch 1988-1991 pôsobil ako umelec v slobodnom povolaní. Od roku 1991 Igor Benca pracuje ako vysokoškolský pedagóg na Katedre výtvarnej tvorby Pedagogickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Od roku 2001 pracoval ako vedúci katedry grafiky, neskôr ako dekan Fakulty výtvarných umení na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Venuje sa grafike, maľbe ilustrácií, známkovej tvorbe a výtvarnej tvorbe v architektúre, spoluautor a spoluorganizátor niekoľkých výtvarných podujatí, pravidelne sa zúčastňuje domácich aj zahraničných výstav, vo svojej tvorbe sa venuje figurálnemu znaku, posledné práce nadväzujú na súčasné neoabstraktné tendencie. Je členom Slovenskej výtvarnej únie, združenie grafikov "G-bod". Ocenenie - držiteľ viacerých domácich aj zahraničných ocenení, Inter-Contakt-Grafik Praha, I. cena, strieborná medaila na Medzinárodnom bienále grafiky, Peking, najlepší výtvarný návrh známky roka, Slovensko.  
https://sk.wikipedia.org/wiki/Igor_Benca