Ex Libris

Vitajte na stránkach mojej zbierky Ex Libris. Postupne budem pridávať všetky svoje Ex Librisy, PéEfky a iné drobné grafiky. Nechajte sa inšpirovať majstrovstvom grafikov, ktorí vytvorili tieto malé umelecké diela! Ak chcete doplniť alebo opraviť autorov, resp. niečo doplniť, neváhajte a napíšte mi.

27 septembra 2022

EX LIBRIS 0054


TEXT:    EX LIBRIS MARIO DE FILIPPIS / CENTENARIO DI PINOCCHIO 1883-1983 / POLITICA / FONDAZIONE "C.COLLODI" PESCIA         
VLASTNÍK:  MARIO DE FILIPPIS
GRAFIK:    REMO WOLF
SIGNATÚRA: W.
PODPIS:    -
ROK:       1983
TECHNIKA:  -
FARBY:     hnedá
ROZMER:    123x80 (159x118)
REVERZ:    R WOLF
POČET:     -
ZNAČENIE:  -

TAGY:
 rozprávka - Pinocchio - Collodi - kniha

CW3

 




VLASTNÍK: MARIO DE FILIPPIS - taliansky zberateľ ex libris z Arezza. Jeho zbierka pozostáva z približne 150.000 kusov ex libris a cca 13.000 je s jeho menom. Zaradil sa tým do Guinnessovej knihy rekordov.

GRAFIK: REMO WOLF (1912-2009), taliansky grafik, rytec. Zaoberal sa najmä technikou drevorezu, vytvára korpus diel, ktorý zahŕňa tisíce námetov, sakrálnych i profánnych, ironických, často venovaných horám. V roku 1935 svojimi drevorezbami ilustroval spolu s Guidom Polom zväzok Poézia, ktorý vydal Fašistický syndikát spisovateľov v Benátkach Tridentina. Bol prítomný na Bienále v Benátkach v rokoch 1942, 1950, 1954 a 1956 a na Bienále rytín v Reggio Emilia, Cittadella, Oderzo a Carpi, Suzzara Prize, Biella Prize a recenziách Národnej chalkografie Ríma, ktoré sa konali v Taliansku a v zahraničí. Sprievodným, ale nemenej zaujímavým je korpus diel ex libris, ktoré sprevádzajú umelcovu hlavnú produkciu, zloženú z približne 750 námetov na objednávku známych talianskych a zahraničných zberateľov: pre Maria de Filippisa alebo úplne prvému diela z 30. rokov 20. storočia venované Giannimu Manterovi so silnými vojnovými vplyvmi. Takmer expresionistický rys, s náznakmi odkazujúcimi na Dürera, vyniká originalitou a ironickým nádychom. Navštevoval Magistérium vo Florencii a Ríme , kde získal učiteľskú kvalifikáciu. V roku 1932 bol povolaný do armády. 4.novembra 1942, na konci druhej bitky pri El Alameine, bol zajatý a v roku 1946 sa vrátil do Talianska. V roku 1949 sa zapísal na Akadémiu výtvarných umení v Benátkach. V roku 1952 založil Associazione Incisori Veneti s Giovannim Giulianim, Virgiliom Tramontinom a Tranquillom Marangonim a v tom období organizoval výstavy v Circolo Bronzetti v Trente. Od roku 1976, po skončení vyučovania, sa naplno venoval práci rytca, najmä v oblasti drevorytu, ktorému čelil od začiatku ako samouk. Zomrel v Trente v januári 2009.

INFO: PINOCCHIO - hlavná postava detského románu Pinocchiove dobrodružstva, ktorú v roku 1881 vytvoril taliansky spisovateľ Carlo Collodi. Pinocchiovo dobrodružstvo (taliansky Le avventure di Pinocchio) je rozprávka o drevenom panáčikovi, vlastne neposlušnom chlapcovi, ktorý po početných dobrodružstvách zmúdrel, zbavil sa svojho dreveného tela a stal sa skutočným chlapcom. V prepracovaní nazvanom Zlatý kľúčik ruského spisovateľa Alexeja Nikolajeviča Tolstého má panáčik meno Buratino. Pinocchio bol spracovaný v niekoľkých filmových adaptáciách, vrátane filmového muzikálu od Lernera a Loeweho, dvoch opier a jedného animovaného seriálu. Kniha sa stala najznámejším dielom autora. Bola vydaná  nakladateľstvom Libreria Editrice Paggi 18. októbra 1883 a získala veľkú popularitu. Kniha obsahuje aj autorove kresby, ktoré sú reprodukované vo väčšine vydaní. Kniha bola preložená do viac ako 220 jazykov a dialektov. Predalo sa celosvetovo viac ako 20 miliónov kópií.

CARLO COLLODI - 
vlastným menom Carlo Lorenzini, (1826-1890) bol taliansky novinár a spisovateľ. Pseudonym Collodi si zvolil roku 1856 podľa dediny Collodi, dnes časti mesta Pescia, odkiaľ pochádzala jeho matka Angela Orzali.